Smažený farmářský sýr, bramborovo-česnekový dip, pečená zelenina, bulgur

Příprava sýrových hranolků (cca 5min):

Farmářské sýrové hranolky usmažíme ve fritéze s předehřátým olejem na 170°C dozlatova. Poté je ihned servírujeme.

Příprava zeleniny (cca 30min):

Lilek omyjeme ve studené vodě, odřízneme stonek, podélně rozkrojíme a položíme řezem nahoru do připravené nádoby na pečení. Takto připravený lilek potřeme olivovým olejem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při teplotě 180°C asi 25min. Červenou papriku omyjeme ve studené vodě, osušíme, podélně rozpůlíme a vykrojíme jadřinec. Takto připravenou papriku opečeme na grilu z obou stran. Cibuli oloupeme, nakrájíme na 0,8mm silná kolečka. Gril nebo pánev lehcepotřeme olejem a kolečka cibule opečeme dozlatova. Lilek a papriky po grilování nakrájme na porce.

Příprava bulguru (cca 20min):

Olivový olej nahřejeme mírně  v kastrolu, přidáme kurkumu a krátce zpěníme a ta se nám rozvoní a uvolní barvu. Poté ji zalijeme zeleninovým vývarem a zavaříme. Přisypeme bulgur ( v tenké vrstvě), promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na teple dojít do změknutí. Hotový bulgur prohrábneme masovou vidličkou, aby se propářil.

Příprava dipu (cca 1,5hod):

Do pečící nádoby nasypeme sůl, na kterou položíme v jedné vrstvě omyté a osušené brambory. Horní stranu brambor nařízneme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C do změknutí asi 1 hodinu. Po upečení vnitřek brambor vydlabeme a necháme vychladnout. Do mixeru vložíme žloutky, teplou vodu, střídku brambor, nastrouhaný česnek a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a rozmixujeme dohladka. Dochutíme vinným octem a solí.


Servírování:

Na teplý talíř položíme upečené lilky naproti sobě, ke středu vložíme bulgur tak aby nám vzniklo místo na aioly. Na bulgur poskládáme připravené papriky, cibuli a usmažené farmářské hranolky. Dozdobíme snítky koriandru a máty. ( popřípadě chilli vlasy)