Pečené kuřecí stehno na česneku s pečenou zeleninou a listovým špenátem

Příprava masa (cca 60 minut):

Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky, orestujeme dozlatova na roztavené slanině. (nakrájeném nadrobno) a přeložíme do připravené pečicí nádoby. Na té samé pánvi si předehřejeme olej, osolíme kuřecí stehna a lehce je na rozpáleném oleji opečeme dozlatova. Poté je přendáme na již připravenou opečenou cibulku v pečicí nádobě. Použitou pánev s olejem a výpekem zastříkneme kuřecím vývarem (příp. vodou), výpek z pánve odvaříme a podlijeme jím kuře tak, aby v něm byla restovaná cibulka celá ponořena. Následně vložíme pečicí nádobu do předehřáté trouby a zvolna pečeme při teplotě max. 150 °C doměkka (cca 45 min.). Upečené kuře vyndáme z trouby a do zlatavé cibulové šťávy přidáme lisovaný česnek a čerstvý tymián s petrželkou, šťávu zjemníme a zahustíme trochou másla. Následně celé přiložíme k pečené zelenině a servírujeme.

Příprava zeleniny (cca 45 minut):

Během pečení si nakrájíme očištěnou a oloupanou kořenovou zeleninu na kostky o velikosti cca 2 cm, a červenou cibuli na kostičky. Na rozehřáté pánvi spolu s olejem každý druh zeleniny opečeme dozlatova. Poté ji přendáme  na pečicí plech a dopečeme v troubě s kuřetem na skus (cca 8 min.). Až nyní zeleninu osolíme, přidáme trochu másla a lehce promícháme. K hotové zelenině přidáme opraný listový špenát (špenát nevaříme!!!), lehce promícháme se zeleninou a ihned překládáme na předehřátý talíř.

Servírování:

Na střed teplého talíře servírujeme směs ochucené zeleniny s listy špenátu a šťávou, na ni přeložíme porci kuřecího stehna.