Pečené bramborové pyré s chřestem a bylinkovým olejem
Příprava bramborového pyré (cca 90 minut): Brambory nařízneme na povrchu nožem a ve slupce dáme upéct na hrubozrnné soli v troubě rozehřáté na 180°C (cca 90 min.). Poté je lžící vydlabeme ze slupky a za pomocí pasírovače je protlačíme přes síto, aby kaše byla hladká, spolu se změklým máslem. Podle potřeby dokončíme požadovanou konzistenci horkou smetanou smíchanou s mlékem.
Příprava oleje (cca 10 minut): Do thermomixu nalijeme rostlinný olej, nastavíme teplotu 70°C, vložíme do něj otrhané snítky čerstvého kopru (spařené v horké vodě a ihned zchlazené v ledové vodě) a rozmixujeme najemno. Poté pyré přefiltrujeme přes jemné plátýnko a pozvolna necháme prokapávat ( neždímáme). Nádobu je dobré zabalit, abychom zamezili přístupu světla - změna barvy chlotrofilu). Poté použijeme na servírování.
Příprava zeleniny (cca 15 minut): Oloupaný chřest spaříme v zeleninovém vývaru naskus a ihned přeložíme do ledové vody. Fawa fazolky pozvolna rozmrazíme a každé zrnko vyloupneme ze slupky. Zeleninu při servírování prohřejeme na másle, ochutíme mořskou solí a poté ihned servírujeme.
Servírování: Na střed teplého talíře servírujeme horké pyré, na jejímž povrchu aranžujeme kousky teplého chřestu a fazolky. Pokrm doplníme sušenými květy, shisso bylinkami a snítky čerstvého kopru. Servírovací lahvičkou servírujeme koprový olej na okraji kaše.
